Створення експериментального обладнання і основних технологічних прийомів отримання кавітаційно-стійких захисних покриттів на робочих поверхнях лопаток парових турбін з титанового сплаву ВТ6 з метою заміщення імпорту аналогічної продукції - Білоус, В.А.; Воєводін, В.М.; Хороших, В.М.; Носов, Г.І.; Марінін, В.Г.; Леонов, С.О.; Овчаренко, В.Д.; Коваленко, В.І.; Комарь, А.А.; Купрін, А.С.; Шпагіна, Л.О. (Наука та інновації, 2016)
Створено експериментальне устаткування і основні технологічні прийоми отримання кавітаційно-стійких захисних покриттів вакуумно-дуговим методом на робочих поверхнях лопаток парових турбін з титанового сплаву ВТ6.
Зроблено вибір і обґрунтовано склад та умови синтезу оптимального покриття для зміцнення лопаток. Відпрацьовано параметри процесу осадження покриттів на макеті лопатки, отримано дослідний технологічний процес осадження зміцнюючих покриттів. Проведено випробування зразків зі сплаву ВТ6 з вибраними покриттями в імітаційних
умовах, близьких до експлуатаційних. Здійснено осадження покриття на макет лопатки з габаритними розмірами до
130 см і вагою до 30 кг. Швидкість осадження покриття на основі TiN складала ~10 мкм/г. Создано экспериментальное оборудование и основные
технологические приемы получения кавитационно-стойких защитных покрытий вакуумно-дуговым методом на
робочих поверхностях лопаток паровых турбин из титанового сплава ВТ6. Сделан вибор и обоснован состав и условия синтеза оптимального покрытия для упрочнения лопаток. Отработаны параметры процесса осаждения покрытий на макете лопатки, получен опытный технологический процесс осаждения упрочняющих покрытий.
Проведено испытание образцов из сплава ВТ6 с выбранными покрытиями в имитационных условиях, близких к
эксплуатационным. Осаждены покрытия на макет лопатки
с габаритными размерами до 130 см и весом до 30 кг. Скорость осаждения покрытия TiN составила ~10 мкм/ч. The experimental equipment and basic technological
methods of obtaining сavitation protective coatings on
the working surfaces of blades of steam turbines from titanium
alloy VT6 have been created. The selection and the
basis of the composition and conditions of synthesis of optimal
coating for hardening blades have been justified. The
parameters of deposition process of coatings on the blade
model have been worked, the experimental technological
deposition process of hardening coatings has been created.
The tests of titanium alloy VT6 samples with the preferred
coatings in simulation conditions close to operational have
been conducted. The coatings on the blade model of
length up to 130 cm and weight up to 30 kg have been deposited.
The velocity of the TiN coating depositing was ~10 mkm/h.