Розроблення нових активаторів АТФ-чутливих калієвих каналів клітинних мембран - Струтинський, Р.Б.; Струтинська, Н.А.; Максимюк, О.П.; Платонов, М.О.; Бойко, О.М.; Васильченко, О.В.; Федянович, І.М.; Досенко, В.Є.; Кришталь, О.О. (Наука та інновації, 2016)
Розроблено дві інноваційні бібліотеки (413 сполук на циклосульфамідиновому ядрі та 709 сполук на ортопіримідинсульфамідиновому ядрі) нових потенційних відкривачів АТФ-чутливих калієвих каналів клітинних мембран.
Експериментально показано, що принаймні десять нових оригінальних сполук проявляють властивості фармакологічних активаторів цих каналів. Сім сполук відкривають канали як саркоплазматичної, так і мітохондріальної мембран, а
саме Z851154982, Z56762024, Z1269122570, Z31153162, Z45679561, Z756371174 та Z649723638. Водночас сполука
Z734043408 є потужним активатором вищезгаданих каналів лише сарколемальної мембрани. Сполуки Z31197374
та Z666664306 проявляють спорідненість лише до КАТФ-каналів мітохондріального типу. Результати роботи можуть
бути використані фармацевтичними компаніями та науково-дослідними інститутами. Разработаны две инновационные библиотеки (413 соединений на циклосульфамидиновом ядре и 709 соединений на ортопиримидинсульфамидиновом ядре) новых потенциальных активаторов АТФ-чувствительных калиевых
каналов клеточных мембран. Экспериментально показано,
что по крайней мере десять новых оригинальных соединений проявляют свойства фармакологических активаторов
этих каналов. Семь соединений открывают каналы как саркоплазматической, так и митохондриальной мембран. А
именно: Z851154982, Z56762024, Z1269122570, Z31153162,
Z45679561, Z756371174 и Z649723638. В то же время соединение Z734043408 является мощным активатором вышеупомянутых каналов только сарколемальной мембраны.
Соединения Z31197374 и Z666664306 проявляют сродство
только к КАТФ-каналам митохондриального типа. Результаты работы могут быть использованы фармацевтическими
компаниями и научно-исследовательскими институтами. Two innovative libraries (413 cyclosulfamides and 709
orthopyridine sulfamides) of potential new openers of
ATP-sensitive potassium channels of cell membranes were
developed. It is shown experimentally that at least ten
new original compounds have properties of pharmacological
openers of the channels. Seven compounds, namely
Z851154982, Z56762024, Z1269122570, Z31153162,
Z45679561, Z756371174 and Z649723638, open channels
of both types — sarcoplasmic as well as mitochondrial
membranes: Simultaneously, Z734043408 compound is a
potent activator of aforementioned channels of sarcolemmal
membrane only. Z31197374 and Z666664306 compounds
show the affinity onlyto КATP-channels of mitochondrial
type. The results of the work can be used by pharmaceutical companies and scientific research institutes.