Використання нових технічних рішень у промисловому виробництві лляної продукції - Березовський, Ю.В. (Наука та інновації, 2016)
Застосування лляної та льономісткої продукції в народному господарстві і промисловості та збільшення обсягів її виробництва вимагають зміни якісних і кількісних властивостей лляного волокна. У статті встановлено характер дії деревини та інших неволокнистих домішок стеблового матеріалу на цілісність волокна в процесі деформації стебел рослин під час переробки льону. Показано, що конструктивні зміни органів технологічного обладнання переробки луб’яної сировини вплинуло на результати обробки стеблового матеріалу, особливо на ступінь чистоти отриманого волокнистого продукту. Применение льняной и содержащей лён продукции в народном хозяйстве и промышленности и увеличение объемов ее производства требуют изменения качественных и количественных свойств льняного волокна. В статье установлен характер действия древесины и других неволокнистых примесей стеблевого материала на целостность волокна в процессе деформации стеблей растений при переработке льна. Показано, что конструктивные изменения органов технологического оборудования переработки лубяного сырья повлияло на результаты обработки стеблевого материала, особенно на степень чистоты полученного волокнистого продукта. The use of flax and flax-containing products in the economy and industry, increase in its production requires changing the qualitative and quantitative properties of flax fiber. The article established the features of the effects of timber and other non-fibrous impurities of stem material on the fiber integrity during deformation of plant stems in the flax processing. It is shown that constructive changes in technological equipment of bast raw material processing affected the results of stem material treatment, especially the degree of purity of the obtained fibrous product.