Развитие макротурбулентной неустойчивости в монокристалле YBCO - Волошин, И.Ф.; Калинов, А.В.; Фишер, Л.М.; Ямпольский, В.А.; Bobyl, A.; Johansen, T.H. (Физика низких температур, 2009)
Экспериментально исследована макротурбулентность в сверхпроводящем монокристалле YBCO. Изученная макротурбулентная неустойчивость возникала при изменении знака внешнего магнитного поля, в результате этого в образце появлялся фронт перемагничивания, разделяющий области, занятые вихрями с противоположными ориентациями (вихрями и антивихрями). Измерения проведены магнитооптическими методами при температуре 40 К. Обнаружено, что время развития макротурбулентности существенно зависит от величины внешнего магнитного поля H. С увеличением H макротурбулентный процесс, сопровождаемый аннигиляцией вихрей и антивихрей, ускоряется из-за усиления крипа магнитного потока. Експериментально досліджено макротурбулентність у надпровідному монокристалі YBCO. Вивчена макротурбулентна нестійкість виникала при зміні знака зовнішнього магнітного поля, у результаті
чого в зразку з’являвся фронт перемагнічування, який розділяє області, що зайняті вихорами із протилежними орієнтаціями (вихорами та антивихорами). Виміри проведено магнітооптичними методами
при температурі 40 К. Виявлено, що час розвитку макротурбулентності істотно залежить від величини
зовнішнього магнітного поля H. Зі збільшенням H макротурбулентний процес, який супроводжується
анігіляцією вихорів та антивихорів, прискорюється через посилення крипу магнітного потоку. The macroturbulence in a superconducting
YBCO single crystal is studed experimentally. The
macroturbulence arises with changing the sign of external
magnetic field which results in the appearance
of a magnetization reversal front dividing the spatial regions occupied by vortices with opposite orientations
(vortices and antivortices). The measurements
were carried out at temperature 40 K by using the
magnetooptic-imaging technique. It is found that
the time of macroturbulence development depends
strongly on the value of external magnetic field H.
As H is increased, the macroturbulent process accompanied
by the vortex-antivortex annihilation, is
intensified due to an increase of the flux creep.