Метод пошуку просторового розподілу повільності на основі першого наближення в шахтній сейсмічній томографії - Литвин, О.М.; Драгун, В.В. (Управляющие системы и машины, 2016)
Предложен поиск пространственного распределения медлительности в шахтной сейсмической томографии посредством первых значений времени прибытия сейсмического сигнала от системы источников в систему приемников, размещенных на нескольких горизонтальных плоскостях. Эти распределения медлительности получают путем вычисления значения суммы Фурье, коэффициенты которой вычисляют с помощью проекций вдоль некоторой системы линий в каждой из этих горизонтальных плоскостей. Запропоновано пошук просторового розподілу повільності в шахтній сейсмічній томографії за допомогою перших значень часу прибуття сейсмічного сигналу від системи джерел до системи приймачів, розміщених на кількох горизонтальних площинах. Ці розподіли повільності отримують шляхом обчислення значення суми Фур’є, коефіцієнти якої обчислюють за допомогою проекцій вздовж деякої системи ліній в кожній з цих горизонтальних площин. The purpose of the article is to analyse the literature on the mineral exploration, to explore approximation by Fourier sums discontinuous functions of two variables using discontinuous splines of two variables, approximation of Fourier sums functions of two variables, to determine the spatial distribution of slowness on the basis of the first approximation in mine seismic tomography, to carry out computational experiments.