Оцінка стану екологічно проблемних об’єктів Калуського гірничо-промислового району електромагнітними методами та їх моніторинг - Дещиця, С.А.; Підвірний, О.І.; Романюк, О.І.; Садовий, Ю.В.; Коляденко, В.В.; Савків, Л.Г.; Мищишин, Ю.С. (Наука та інновації, 2016)
Екологічно небезпечні геологічні процеси, що виникають на відпрацьованих родовищах калійної та кам’яної солі, створюють суттєві реальні загрози для навколишнього середовища. Для виявлення, вивчення та своєчасного попередження таких процесів (карст, суфозія, зсуви) створено і апробовано апаратурно-програмний комплекс індукційних малоглибинних зондувань геологічного середовища у ближній зоні джерела поля. Розроблено мультипроцесорну систему керування, збору та передачі користувачам отриманих даних для аналізу та оперативної геологічної інтерпретації. Экологически опасные геологические процессы, возникающие на отработанных месторождениях калийной и каменной солей, создают существенные реальные угрозы для окружающей среды. Для выявления, изучения и своевременного предупреждения таких процессов (карст, суффозия, оползни) создан и апробирован аппаратурно-программный комплекс индукционных малоглубинных зондирований геологической среды в ближней зоне источника поля. Разработана система управления, сбора и передачи пользователям полученных данных для анализа и оперативной геологической интерпретации. Environmentally hazardous geological processes involved in the waste deposits of potash and rock salt pose significant real threats to the environment. To detect, to study and to prevent in time such the processes (carsting, suffosations, landslides) hardware and software complex for induction sounding of the geological environment in the near zone of field source was created and tested. The multiprocessor system for management, collection and transfer to the end users of the data for analysis and operational geological interpretation was developed.