Перспективи реформування державно-церковних відносин - Рублюк, О. (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2004)
Важливість дослідження історичних джерел конфліктних тенденцій в сьогоднішньому православ’ї не викликає сумніву, оскільки з історії розвитку суспільств відомо, що об’єктивний аналіз і раціональність обраних пріоритетів при розв’язанні суспільних протиріч, які виникали на грунті релігійних непорозумінь, дозволяли уникнути значних соціальних збурень. На зламі тисячоліть Україна опинилась в епіцентрі великої суспільної трансформації. Внаслідок цього, зокрема, посилився інтерес до досліджень релігійної проблематики. Це обумовлено як складною соціально-економічною ситуацією, так і суперечливою релігійною спадщиною – в сенсі центрів тяжіння основних православних конфесій. Достовірність та обгрунтованість концепцій і висновків цієї статті базується на аналізі історичних фактів та архівних джерел, публікацій світських і церковних видань, досліджень вітчизняних та зарубіжних філософів, політологів.