Соціоісторичний аспект релігійності людства - Білоус, О. (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2004)
З відродженням української держави у громадян змінюється ставлення до релігії, значення якої в житті людини важко переоцінити. Тому важливо простежити розвиток цього феномена в історії суспільства. Це допоможе ліпше зрозуміти процес духовного відродження в нашій країні. Дослідження проблеми сприятиме також полегшенню непростого процесу зміни ціннісних парадигм у свідомості людей посткомуністичної доби, розставити усі крапки над “і” щодо розуміння сучасної ролі релігії в житті суспільства.