Квантовая динамика вихря в малой магнитной частице - Иванов, Б.А.; Галкина, Е.Г.; Галкин, А.Ю. (Физика низких температур, 2010)
В рамках подхода коллективных переменных, на основе уравнения Тиля для координаты центра вихря, построено точное решение задачи о квантовой динамике вихря в малой магнитной частице круговой формы. Показано, что, используя динамику вихря в магнитной частице, можно создавать мезоскопические квантовые системы с заданным распределением уровней энергии и управлять интенсивностью переходов между этими уровнями изменением геометрии частицы. У рамках підходу колективних змінних, на основі рівняння Тіля для координати центра вихору побудовано точне рішення задачи про квантову динаміку вихору в малій магнітній частинці кругової форми. Показано, що, використовуючи динаміку вихору в магнітній частинці, можна створювати мезоcкопічні квантові системи із заданим розподілом рівнів енергії та керувати інтенсивністю переходів між цими рівнями зміною геометрії частинки. Within the approach of collective variables based on the Thiele equation, an exact solution of the problem of quantum dynamics of vortex in a small circular magnetic particle is obtained. It is shown that the vortex dynamics in the circular magnetic particle may be used to create mesoscopic quantum systems with a pre-selected distribution energy level and to exert control over intensity of transitions between these levels by changing the particle geometry.