Терагерцовое излучение джозефсоновского сэндвича - Малишевский, А.С.; Силин, В.П.; Урюпин, С.А.; Успенский, С.Г. (Физика низких температур, 2010)
Представлены основные результаты изучения черенковского излучения электромагнитных волн как уединенным вихрем, так и волной Свихарта, движущимися в протяженном джозефсоновском сэндвиче, окруженном диэлектриком. Рассмотрены потоки энергии электромагнитного поля вдоль протяженного сэндвича. Сравнительный анализ величин потоков дан в широком диапазоне частот и волновых чисел поверхностных волн сэндвича. Представлено основні результати вивчення черенківського випромінювання електромагнітних хвиль як відокремленим вихором, так і хвилею Свіхарта, що рухаються в протяжному джозефсонівському сендвічі, який оточено діелектриком. Розглянуто потоки енергії електромагнітного поля уздовж протяжного сендвіча. Порівняльний аналіз величин потоків подано у широкому діапазоні частот та хвильових чисел поверхневих хвиль сендвіча. The main results of treating the Cherenkov radiation of electromagnetic waves by solitary vortex and by Swihart waves which are travelling in a long Josephson sandwich embedded in a dielectric medium are presented. The energy fluxes of electromagnetic field along the sandwich are considered. The comparative analysis of flux values is carrird out in a wide range of frequencies and wave numbers of the sandwich surface waves.