Розроблення гнучких сцинтиляційних панелей на основі халькогенідних та оксидних люмінофорів для сучасних рентгенівських сканерів та томографів - Галкін, С.М.; Рибалка, І.А.; Тупіцина, І.А.; Звєрєва, В.С.; Літічевський, В.О. (Наука та інновації, 2016)
Для реєстрації рентгенівського випромінювання розроблено технологію одержання гнучких дисперсних сцинтиляційних панелей та елементів з високою рівномірністю сцинтиляційних параметрів (середнє відхилення показників не більше 2 %) і низькою собівартістю. Оптимізовано параметри гнучких сцинтиляційних панелей, що дало можливість отримувати їх з високим просторовим розрізненням. Дані панелі можна застосовувати як підсилюючі екрани в медичній та промисловій рентгенографії. Запропоновано варіанти реалізації двохенергетичних детекторів рентгенівського випромінювання, які ефективно працюють в діапазонах енергій рентгенівського випромінювання (від 20 до 100 кеВ). Можливе їх застосування – в мультиенергетичних сканерах і в медичних комп’ютерних томографах. Для регистрации рентгеновского излучения разработана технология получения гибких дисперсных сцинтилляционных панелей и элементов с высокой равномерностью сцинтилляционных параметров (среднее отклонение показателей не больше 2 %) и низкой себестоимостью. Оптимизированы параметры гибких сцинтилляционных панелей, что дало возможность получать их с высоким пространственным разрешением. Данные панели можно применять в качестве усиливающих экранов в медицинской и промышленной рентгенографии. Предложены варианты реализации двухэнергетических детекторов рентгеновского излучения, эффективно работающих в диапазонах энергий рентгеновского излучения (от 20 до 100 кэВ). Возможные направления их применения — в мультиэнергетических сканерах и в медицинских компьютерных томографах. The technology of flexible panels and dispersed scintillation elements for X-rays registration with high uniformity of scintillation parameters (mean deviation no more than 2%) and low cost is developed. Parameters of flexible scintillation panels have been optimized, which enable their obtaining with high spatial resolution. The panels can be used as intensifying screens in medical and industrial radiography. Variants of the performance of the dual energy X-ray detectors, working effectively in X-ray energy region (from 20 to 100 keV) are proposed. Possible areas of their application - multienergy scanners and medical computer tomography.