Підхід до мінімізації похибок при комп’ютерному моделюванні - Кряжич, О.О.; Стехель, В. (Математичні машини і системи, 2017)
У статті розглядається підхід до мінімізації похибок при комп’ютерному моделюванні території ймовірного забруднення при обчисленні ряду математичних функцій за допомогою програми «Випадкова точка». Запропоновано застосувати розкладання функцій за нев'язками. Доведена доцільність використання апроксимації із застосуванням моделі погрішності, що дозволить проводити розрахунки із змінною точністю при мінімізації витрат часу. Зазначений підхід дозволить розширити можливості аналітичного модуля програми «Випадкова точка», що дасть можливість використання зазначеного програмного виробу в екологічній експертизі, при аналізі причин і наслідків техногенних аварій, прогнозуванні розповсюдження забруднень локального характеру, в агроекології, при плануванні будівельних майданчиків з урахуванням екологічного стану території, при оцінці радіаційної небезпеки, а також для визначення якості рекреаційних зон та місць відпочинку. В статье рассматривается подход к минимизации погрешностей при компьютерном моделировании территории вероятного загрязнения при исчислении математических функций с помощью программы «Случайная точка». Предложено применить разложение функций по невязкам. Доказана целесообразность использования аппроксимации с применением модели погрешности, что позволит проводить расчеты с переменной точностью при минимизации затрат времени. Указанный подход позволит расширить возможности аналитического модуля программы «Случайная точка», что даст возможность использования указанного программного изделия в экологической экспертизе, при анализе причин и последствий техногенных аварий, прогнозировании распространения загрязнений локального характера, в агроэкологии, при планировке строительных площадок с учетом экологического состояния территории, при оценке радиационной опасности, а также для определения качества рекреационных зон и мест отдыха. The article discusses the approach to errors minimization under computer simulation of the probabilistic contamination theory under calculating mathematical functions by using the “Random point” program. Decomposition of functions on the residuals is suggested to apply. The feasibility of using approximation by applying the model error is proved. This will allow you to perform the calculations with variable accuracy under minimization downtime. This approach will expand the capabilities of the analyt-ical module of the “Random point” program. In the case of the creation of such a module this program can be used in environmental review, the analysis of the causes and consequences of industrial accidents, predict the spreading of the pollution is of local nature, in agroecology, in the planning of construction sites taking into account the environmental condition of the territory, in the evaluation of the radiation danger and to determine the quality of the recreational areas and recreation.