Вихревая резистивность широких сверхпроводящих пленок, обусловленная магнитным полем транспортного тока - Золочевский, И.В. (Физика низких температур, 2010)
В широком температурном диапазоне экспериментально исследованы резистивные свойства вихревых сверхпроводящих пленок. Показано, что в сверхпроводящих пленках, ширина w которых на порядок больше глубины λ⊥(T) проникновения магнитного поля (w/λ⊥(T) > 10), дифференциальное сопротивление линейного вихревого участка вольт-амперной характеристики (ВАХ) не зависит от температуры, что согласуется с моделью вихревого резистивного состояния Асламазова–Лемпицкого. Однако в непосредственной близости от Tc в области, где эффективный размер вихря и антивихря, создающих в составе цепочек токовую резистивность пленки, превышает половину ширины пленки 4 < w/λ⊥(T) < 8, наблюдается резкое увеличение дифференциального сопротивления вихревого участка ВАХ при T→Tc, не описанное современными теориями. В широкому температурному діапазоні експериментально досліджено резистивні властивості вихорових надпровідних плівок. Показано, що в надпровідних плівках, ширина w яких на порядок більша за глибину λ⊥(T) проникнення магнітного поля (w/λ⊥(T) > 10), диференціальний опір лінійної вихорової ділянки вольт-амперної характеристики (ВАХ) не залежить від температури, що узгоджується з моделлю вихорового резистивного стану Асламазова–Лемпицького. Однак у безпосередній близькості від Tc в області, де ефективний розмір вихору та антивихору, які в складі ланцюжків створюють струмову резистивність, перевищує половину ширини плівки 4 < w / λ⊥(T ) < 8, спостерігається різке збільшення диференціального опору вихорової ділянки ВАХ при T→Tc, не описане сучасними теоріями. The resistive properties of vortex superconducting films are investigated experimentally in a wide temperature range. It is shown that in superconducting films, whose width w is an order of magnitude greater than the depth λ⊥(T ) of magnetic field penetration (w / λ⊥(T ) > 10 ), the differential resistance of the linear vortex part of IVC is independent of temperature, which is consistent with the Aslamazov–Lempitskyi model of vortex-resistive state. In the immediate vicinity of Tc , however in the area where the effective sizes of vortex and antivortex, that induce a film dcresistivity of in the chains are more than half width of the film with 4 < w / λ⊥(T ) < 8 , the differential resistance of the linear vortex portion in IVC increases sharply at T →Tc . This phenomenon has not been described by current theories.