Структура та дефекти нанокомпозитів політетрафторетилену з багатостінними вуглецевими нанотрубками - Ничипоренко, О.С.; Пінчук-Ругаль, Т.М.; Дмитренко, О.П.; Куліш, М.П.; Грабовський, Ю.Є.; Стрельчук, В.В.; Семенцов, Ю.І. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2016)
Методом рентґенівської дифракції вивчено залежність структури політетрафторетилену (ПТФЕ) від вмісту багатостінних вуглецевих нанотрубок (БСВНТ) (0,05–5 ваг.%). Спостерігаються складні зміни ступеня кристалічности та розмірів кристалітів, зумовлені спряженням нанотрубок з макромолекулярними ланцюгами. Методом рентгеновской дифрактометрии изучена зависимость структуры политетрафторэтилена (ПТФЭ) от содержания многостенных углеродных нанотрубок (МСУНТ) в диапазоне концентраций 0,05–25 вес.%. Наблюдаются сложные процессы изменения степени кристалличности, параметров решётки и размеров кристаллитов, обусловленные сопряжением нанотрубок с молекулярными цепями. By means of X-ray diffraction, it is studied the dependence of polytetrafluorethylene (PTFE) structure on content of the multiwalled carbon nanotubes (MWCNT) within the concentration range of 0.05–25 wt.%. Complex changes of crystallinity degree, cell parameters, and crystallites’ sizes, which are caused by conjugation of nanotubes with molecular chains, are observed.