Моніторинг орбітального положення телекомунікаційного геостаціонарного супутника методом базисного прийому сигналів цифрового супутникового телебачення - Калюжний, М.П.; Бушуєв, Ф.І.; Сибірякова, Є.С.; Шульга, O.В.; Шакун, Л.С.; Безруков, В.; Кулішенко, В.Ф.; Москаленко, С.С.; Малиновський, Є.В.; Балагура, О.А. (Наука та інновації, 2017)
Наведено результати визначення орбітального положення геостаціонарного супутника «Eutelsat-13B», отримані
протягом 2015—2016 рр. за допомогою європейської мережі станцій прийому сигналів DVB-S, випромінюваних супутником. До складу мережі входять п’ять станцій, розташованих в Україні і Латвії. Станції оснащені радіотехнічним
комплексом, розробленим в НДІ «МАО». Вимірюваним параметром є різниця у часі приходу сигналу DVB-S до станцій мережі або TDOA (Time Difference Of Arrival). Похибки визначення TDOA і координат супутника, які були отримані
з використанням чисельної моделі руху супутника, дорівнюють ±2,6 та ±35 м відповідно. Програмна реалізація чисельної моделі була взята з астродинамічної бібліотеки OREKIT з відкритими кодами. Приведены результаты определения орбитального положения геостационарного спутника «Eutelsat-13B», полученные в течение 2015—2016 гг. с помощью европейской сети станций приема сигналов DVB-S, излучаемых
спутником. В состав сети входят пять станций, расположенных в Украине и Латвии. Станции оснащены радиотехническим комплексом, разработанным в НИИ «НАО».
Измеряемым параметром является разность времени прихода сигнала DVB-S на станции сети или TDOA (Time
Difference Of Arrival). Ошибка определения TDOA и координат спутника, которые были получены с использованием численной модели движения спутника, равняются
±2,6 м и ±35 м соответственно. Программная реализация
численной модели была взята из астродинамической библиотеки OREKIT с открытыми кодами. The results of the determination of the geostationary satellite
«Eutelsat-13B» orbital position obtained during 2015-
2016 years using European stations’ network for reception
of DVB-S signals from the satellite are presented. The network
consists of five stations located in Ukraine and Latvia.
The stations are equipped with a radio engineering complex
developed by the RI «MAO». The measured parameter is a
time difference of arrival (TDOA) of the DVB-S signals to
the stations of the network. The errors of TDOA determination
and satellite coordinates, obtained using a numerical
model of satellite motion, are equal ±2.6 m and ±35 m respectively.
Software implementation of the numerical model is taken from the free space dynamics library OREKIT.