Стратегія як мистецтво і особливий вид аналітики - Почепцов, Г. (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2004)
Стратегічне бачення є особливим мистецтвом. З одного боку, це дозволяє включати в процеси стратегування обмежене коло експертів, оскільки стратегія характеризується як міждисциплінарністью, так і системним характером, що визначає її як особливий вид аналітики. З іншого боку, країна в цілому також може мати (а може й не мати) стратегічного бачення. Будь-якій організації чи органу управління притаманне обмежене бачення майбутнього. Як правило, їхні основні зусилля зосереджуються на поточних завданнях. Але відома максима: якщо не маєш власної стратегії, житимеш за чужою. Це пов’язано з тим, що чужа стратегія все одно присутня, і країна розвивається за нею, не чинячи протидії.