Композитні системи пролонгованої дії на основі подрібнених лікарських рослин та нанокремнеземів - Туров, В.В.; Крупська, Т.В.; Головань, А.П.; Андрійко, Л.С.; Картель, М.Т. (Наука та інновації, 2017)
Методом низькотемпературної ¹Н ЯМР-спектроскопії вивчено стан води в подрібненій рослинній сировині (календула, гібіскус) та її композитних системах з нанокремнеземами марки А-300, які відрізняються насипною густиною.
Виявлено, що зміна величини насипної густини істотно впливає на радіус внутрішніх порожнин в міжфібрилярному
просторі рослинної компоненти. Показано, що композитні системи на основі гідроущільненого кремнезему та порошку рослин формують суміш з високою енергією взаємодії між різнорідними частинками. Це приводить до ефективного
утримання композитом біоактивного комплексу рослин, що дозволяє створювати фітопрепарати пролонгованої дії. Методом низкотемпературной ¹Н ЯМР-спектроскопии
изучено состояние воды в измельченном растительном
сырье (календула, гибискус) и его композитных системах с нанокремнеземами марки А-300, различающимися насыпной плотностью. Выявлено, что изменение величины насыпной плотности существенно влияет на радиус внутренних полостей в межфибриллярном пространстве растительной компоненты. Показано, что композитные системы на основе гидроуплотненного кремнезема и порошку растений формируют смесь с высокой энергией взаимодействия между разнородными частицами. Это приводит к эффективному удерживанию композитом биоактивного комплекса растений, что позволяет создавать фитопрепараты пролонгированного действия. The state of water in the powdered plant materials (calendula,
hibiscus) and their composite systems with A-300
nanosilicas having different bulk density has been studied
by low-temperature ¹H NMR spectroscopy method. The
change in bulk density has been found to significantly affect
the radius of inner cavities in fibrillar space of plant components.
The composite systems based on wetting-drying compaction
of nanosilica and plant powder have been showed to
form a mix with high interaction energy of heterogeneous
particles. This results in the effective retention of plant bioactive
complex by composite, which enables the development
of long-acting herbal drugs.