Транспортные свойства кобальтитов, cодержащих гольмий - Цзян, Ю.Н.; Хирный, В.Ф.; Шевченко, О.Г.; Козловский, А.А.; Семенов, А.В.; Пузиков, В.М.; Дейнека, Т.Г. (Физика низких температур, 2008)
Исследованы температурные и магнитополевые зависимости электрического сопротивления керамических
образцов Ho₀,₅₅Sr₀,₄₅CoO₃ и Ho₀,₄₅Sr₀,₅₅CoO₃ в области температур от комнатной до азотной
в магнитных полях до 7 кЭ, приложенных перпендикулярно направлению транспортного тока.
Электрическая проводимость образцов носила полупроводниковый характер, а магнитосопротивление
в узком интервале температур и сравнимых полях обнаруживало разный знак, пробегая значения
от –50 до +120%. Наблюдены нелинейная зависимость сопротивления образцов от величины транспортного
тока в области малых токов и высокая чувствительность величины сопротивления к слабому
магнитному полю. Досліджено температурні та магнітопольові залежності електричного опору керамічних зразків
Ho₀,₅₅Sr₀,₄₅CoO₃ та Ho₀,₄₅Sr₀,₅₅CoO₃ в області температур від кімнатної до азотної в магнітних полях
до 7 кЕ, які прикладено перпендикулярно до напрямку транспортного струму. Електрична
провідність зразків носила напівпровідниковий характер, а магнітоопір у вузькому інтервалі температур
і порівнянних полях виявляв різний знак, пробігаючи значення від –50 до 120%. Спостережено
нелінійну залежність опору зразків від величини транспортного струму в області малих струмів і висока
чутливість величини опору до слабкого магнітного поля. The temperature and magnetic field dependences
of electrical conductance of Ho₀,₅₅Sr₀,₄₅CoO₃ and Ho₀,₄₅Sr₀,₅₅CoO₃ ceramic samples are investigated
in the interval from room to nitrogen temperatures
and magnetic fields up to 7 kOe applied
perpendicular to the dc current flow direction. The
electrical conductivity of the samples displays a character
typical of a semiconductor while the magnetoresistance
shows different signs varying from –50%
to + 120% in a narrow temperature interval at the
same field. A nonlinear transport current dependence
at low current and a high sensitivity of resistance
to low magnetic field are observed.