Структурные, электронные и магнитные свойства нанопроводов железа различного диаметра - Бутько, В.Г.; Гусев, А.А.; Шевцова, Т.Н.; Пашкевич, Ю.Г. (Физика низких температур, 2012)
Методами теории функционала плотности выполнены расчеты электронной структуры нанопроводов
железа с поперечными размерами до 9 Å. Расчеты проведены с учетом не только поперечной, но и продольной оптимизации структурных параметров нанопроводов. Показано, что магнитные моменты на атомах Fe в среднем уменьшаются с ростом поперечных размеров нанопровода, а с удалением от оси нанопровода они увеличиваются. Для структур Fe₁ и Fe₉ получена гигантская энергия магнитной анизотропии. Методами теорії функціонала щільності виконано розрахунки електронної структури нанодротів
заліза з поперечними розмірами до 9 Å. Розрахунки проведено з урахуванням не лише поперечної, але і
подовжньої оптимізації структурних параметрів нанодротів. Показано, що магнітні моменти на атомах Fe
в середньому зменшуються із зростанням поперечних розмірів нанодроту, а з віддаленням від осі нанодроту вони збільшуються. Для структур Fe₁ и Fe₉ отримано велетенську енергію магнітної анізотропії. The electronic structure of iron nanowires of transverse
dimensions up to 9 Å was calculated by the density
functional theory methods. The calculations were
carried out by taking into account not only the transverse
but the longitudinal optimization of structural
parameters as well. It is shown, that the magnetic moments
of the Fe atoms decrease on average with increasing
transverse dimensions of the nanowires and
increase with increasing the distance from the nanowire
axis. A giant magnetic anisotropy energy was obtained
for the Fe₁ and Fe₉ structures.