Некоторые черты фазовых диаграмм в сегнетомагнетике TbMnO₃ - Чупис, И.Е. (Физика низких температур, 2011)
Дано феноменологическое описание магнитной фазовой диаграммы манганита тербия в магнитном поле Hz, направленном вдоль электрической поляризации. Это описание хорошо согласуется с экспериментом при определенных соотношениях между параметрами системы. Показано, что в наблюдаемую линейную зависимость электрической поляризации Hx от Hy магнитных полей при низких температурах дают вклад спины ионов тербия. Дано феноменологічний опис магнітної фазової діаграми манганіту тербію у магнітному полі Hz, яке спрямовано уздовж електричної поляризації. Цей опис добре погоджується з експериментом при певних співвідношеннях між параметрами системи. Показано, що в лінійну залежність електричної поляризації, яка спостерігається, від магнітних полів Hx та Hy при низьких температурах дають внесок спини іонів тербію. A phenomenological treatment of the magnetic phase diagram of terbium manganite in magnetic field Hz directed along electric polarization is presented. The calculated lines are in a good agreement with the experimental data for definite relations between some parameters of the system. It is shown that the spins of terbium ions make a contribution to the linear dependence of electric polarization on magnetic fields Hx and Hy at low temperatures.