Інтраопераційна катетеризація власної печінкової артерії при метастазах у печінці - Бондар, Г.В.; Сєдаков, І.Є.; Іщенко, Р.В. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2010)
Розроблено та впроваджено в клінічну практику спосіб лікування
хворих з метастазами в печінці, що включає, зокрема, проведення регіонарної
внутрішньоартеріальної поліхіміотерапії. Новим у запропонованому рішенні
є формування мобілізованої кукси судини для катетеризації. Таким чином практично виключається можливість розвитку кровотечі та утворення гематом при видаленні катетера, а також зміни положення антрального відділу
шлунка. За способом проведено лікування 65 хворим. Ускладнень при видаленні
катетера та від тривалого його перебування у власній печінковій артерії не
відзначали. Перевагою такого способу лікування, який забезпечує максимальну терапевтичну концентрацію хіміопрепарату в органі-мішені та в зоні
лімфогенного метастазування у ворота печінки, є можливість проведення повторних курсів поліхіміотерапії за відсутності тромботичних ускладнень. The method of treatment of patients with
hepatic metastasis was investigated and translated in
clinical practice. It includes carrying out of intraarterial
poly chemotherapy and radiation therapy and permits to
improve the short-term result and late fate. New in the
proposed solution is the formation of stump mobilized
vessels for catheterization thus virtually eliminate the
possibility of bleeding and hematoma formation when
removing the catheter, and changing position of antral
stomach. By way of this method 65 patients were treated.
Complications during catheter removal and prolonged
his stay in their own hepatic artery was not seen. The
advantage of this method of treatment that provides
maximum therapeutic concentration of drugs in body
and in the target zone of lymphogenic metastasis in
hepatic portal, is the possibility of repeated courses of
polychemotherapy with lack thrombotic complications.