Аутотрансплантація васкуляризованих комплексів тканин при одномоментній реконструкції дефектів орофарингеальної ділянки у хворих з місцево-поширеними злоякісними новоутвореннями порожнини рота та ротоглотки - Щепотін, І.Б.; Кравець, О.В.; Плахотній, І.В. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2010)
Проаналізовано результати реконструктивно-відновного
лікування 98 хворих з місцево-поширеними злоякісними новоутвореннями
орофарингеальної ділянки. В основній групі (52 пацієнти) орофарингопласти-
ку проводили шляхом аутотрансплантації васкуляризованих комплексів тканин, у контрольній (46 пацієнтів) – місцевимиклаптями, мігруючим стеблом,
шкірними клаптями на живлячій ніжці. Обидві групи хворих порівнювали за
віком, статтю, наявною супутньою патологією, проведеним неоад’ювантним
лікуванням, об'ємами виконаних радикальних операцій. Отримані результати
в основній групі показали зниження частоти некротичних ускладнень пластичного матеріалу, значне покращання результатів відновлення акту ковтання,
жування, мовної функції, косметичного ефекту. Використання васкуляризованих комплексів тканин для реконструктивно-відновного лікування дефектів
орофарингеальної ділянки сприяло
значному покращанню якості життя хворих, яким проведені розширені резекції порожнини рота і глотки. We analyzed results of reconstructive-restorative
treatment of 98 patients for locally spread malignant
new growths of oropharyngeal area. The main group
(52 patients) received oropharyngeal plastic surgery by
auto-transplantation of vascularized tissue complexes.
The check group (46 patients) — received treatment by local
tatters, migrating stem, skin flap on a vivifying stem. Both
groups of patients were comparable by age, sex, existing
concomitant pathology, conducted neoadjuvant therapy,
extent of radical surgery. The results obtained in the main
group showed reduced frequency of necrotic complications
of plastic material, a significant improvement in the results
of the swallowing restoration, chewing, language function,
cosmetic effect. Application of vascularized tissue complexes for
reconstructive-restorative treatment of oropharyngeal defects
contributed significantly to improving the life quality of patients
who received extensive resection of oral cavity and pharynx.