Новые низкоразмерные молекулярные проводники α′′-(BEDO-TTF)₂Cl·3H₂O и θ-(BDH-TTP)₂(Br₀,₆₇Cl₀,₃₃)·3H₂O - Зорина, Л.В.; Симонов, С.В.; Хасанов, С.С.; Шибаева, Р.П. (Физика низких температур, 2011)
Проведено рентгендифракционное исследование монокристаллов новых молекулярных проводников α′′-(BEDO-TTF)₂Cl·3H₂O и θ-(BDH-TTP)₂(Br₀,₆₇Cl₀,₃₃)·3H₂O. Оба кристалла имеют слоистую структуру, в которой проводящие слои органических π-электронных доноров BEDO-TTF или BDH-TTP разделены комплексными анионными слоями. Анионные слои представляют собой сотоподобные сетки из галогенанионов Cl¯ (Br¯) и молекул воды, стабильные за счет формирования водородных связей. Расчеты электронной зонной структуры кристаллов показали, что в органических слоях α′′-BEDO-TTF и θ-BDH-TTP можно ожидать проводимость металлического типа. Проведено рентгендифракційне дослідження монокристалів нових молекулярних провідників α′′-(BEDO-TTF)₂Cl·3H₂O та θ-(BDH-TTP)₂(Br₀,₆₇Cl₀,₃₃)·3H₂O. Обидва кристали мають шарувату структуру, в якій шари органічних π-електронних донорів BEDO-TTF або BDH-TTP розділені комплексними аніонними шарами. Аніонні шари є сотоподібнимі сітками з галоген-аніонів Cl¯ (Br¯) і молекул води, які стабільні за рахунок формування водневих зв'язків. Розрахунки електронної зонної структури кристалів показали, що в органічних шарах α′′-BEDO-TTF і θ-BDH-TTP можна чекати провідність металевого типу. X-ray single crystal diffraction study of two new molecular conductors α′′-(BEDO-TTF)₂Cl·3H₂O and θ-(BDH-TTP)₂(Br₀,₆₇Cl₀,₃₃)·3H₂O has been carried out. Both crystals have a layered structure: conducting layers of organic π-electron donors BEDO-TTF or BDH-TTP are separated by complex anion layers. The anion part is presented by honeycomb-like network composed by hydrogen-bonded halogen anions Cl¯ (Br¯) and the water molecules. According to the electronic band structure calculations, a metal-like behavior of conductivity is expected within the organic α′′-BEDO-TTF and θ-BDH-TTP layers.