A modified form of the polar model of crystals - Didukh, L. (Condensed Matter Physics, 1998)
A model for the description of materials with narrow energy bands is proposed.
It is shown that in narrow-band materials an electron-hole symmetry
is absent in contrast to the Hubbard model. In this paper a metal-insulator
transition is studied. The obtained results are compared with the experimental
data for narrow-band materials. Some specific narrow-band effects
are discussed. Запропонована модель вузькозонного матерiалу, особливiстю якої є врахування корельованого переносу електронiв (зумовленого електрон-електронною взаємодiєю). У данiй моделi має мiсце електронно-дiркова асиметрiя (на противагу електронно-дiрковiй симетрiї, яка характерна для моделi Хаббарда). Для випадкiв слабких та сильних внутрiшньоатомних взаємодiй гамiльтонiан моделi представлений у формi ефективного гамiльтонiана, який узагальнює вiдомi форми ефективних гамiльтонiанiв. Дослiджений перехiд метал-дiелектрик. Розглянуто застосування запропонованої моделi до пояснення особливостей фiзичних властивостей систем з вузькими зонами провiдностi.