М.В. Птуха — видатний український вчений–демограф - Стешенко, В.С. (Інститут демографії та соціальних досліджень НАН України, 2010)
У листопаді 2009 р. Інституту демографії та соціальних досліджень Постановою Президії НАН України присвоєно ім’я академіка Михайла Васильовича Птухи (1884–1961) — видатного демографа, статистика та історика демографічної думки, беззмінного директора Демографічного інституту Всеукраїнської академії наук (1919–1938 рр.), який був першою у світі науковою установою з демографічною спеціалізацією. Цією постановою було вшановано не лише пам’ять про М. В. Птуху, а й засвідчено прагнення сучасних науковців продовжувати тримати й надалі той високий стандарт фундаментальної академічної демографічної науки, для встановлення якого він так багато зробив і як вчений, і як організатор та керівник фундаментальних демографічних досліджень в Україні.