Влияние низкотемпературной (77 К) квазигидроэкструзии на свойства титана повышенной чистоты: роль исходного структурного состояния - Тихоновский, М.А.; Хаймович, П.А.; Кутний, К.В.; Кисляк, И.Ф.; Оковит, В.С.; Рудычева, Т.Ю. (Физика низких температур, 2013)
Исследовано влияние квазигидроэкструзии при азотной и комнатной температурах на эволюцию структуры и механические свойства титана повышенной чистоты, полученного с помощью интенсивной пластической деформации по схеме осадка–выдавливание–волочение и подвергнутого последующим отжигам при температурах 350–550ºС. Показано, что сочетание интенсивной пластической деформации с криогенной квазигидроэкструзией позволило создать нанокристаллический титан повышенной чистоты c высокими значениями прочности и пластичности. Досліджено вплив квазігідроекструзії при азотній та кімнатній температурах на еволюцію структури і механічні властивості титану підвищеної чистоти, який отримано за допомогою інтенсивної пластичної деформації за схемою осадка–видавлювання–волочіння та піддано подальшому відпалу при температурах 350–550ºС. Показано, що поєднання інтенсивної пластичної деформації з кріогенною квазігідроекст-рузією дозволило створити нанокристалічний титан підвищеної чистоти з високими значеннями міцності та пластичності. The effect of quasi-hydrostatic extrusion at liquid nitrogen and room temperatures on the evolution of the structure and mechanical properties of high-purity titanium obtained by severe plastic deformation under the scheme of upsetting-extrusion-drawing and then annealed at temperatures of 350–550 ºC has been ex-amined. It is shown that the combination of severe plastic deformation and cryogenic quasi-hydrostatic extrusion allows the high-purity nanocrystalline titanium of high strength and plasticity to be obtained.