Сверхтонкие магнитные взаимодействия в антимониде железа на ⁵⁷Fe, ¹²¹Sb и ¹¹⁹Sn - Thomas, M.F.; Ткаченко, Т.М. (Физика низких температур, 2013)
Методом мессбауэровской спектроскопии на трех резонансных изотопах — железе, олове и сурьме — исследованы сверхтонкие магнитные взаимодействия в антимониде железа Fe₁,₂₂Sb со структурой типа В8. В температурном диапазоне 10–150 К рассчитаны величины эффективных магнитных полей на ядрах атомов железа в структурно-неэквивалентных позициях. Показано, что сурьма в Fe₁,₂₂Sb при Т = 77 К в магнитных взаимодействиях не участвует, в отличие от олова, введенного в состав антимонида железа в качестве мессбауэровского зонда. Методом меcсбауерівської спектроскопії на трьох резонансних ізотопах — залізі, олові та сурмі — досліджено надтонкі магнітні взаємодії в антимоніді заліза Fe₁,₂₂Sb із структурою типу В8. У температу-рному інтервалі 10–150 К розраховано величини ефективних магнітних полів на ядрах атомів заліза в структурно-нееквівалентних позиціях. Показано, що сурма в Fe₁,₂₂Sb при Т = 77 К в магнітних взаємодіях не бере участь, на відміну від олова, яке введено до складу антимоніду заліза в якості мессбауерівського зонду. The Mössbauer spectroscopy on iron, antimony and tin isotopes have been applied to study the hyperfine magnetic interactions in the iron antimonide Fe₁,₂₂Sb of a B8-type crystal structure. The values of effective magnetic fields in the temperature range 10–150 K were calculated for the iron atoms at structural nonequiva-lent positions. It is shown, that antimony in Fe₁,₂₂Sb is not involved into magnetic interactions at Т = 77 K in contrast to tin introduced into the compound as a Möss-bauer probe.