Токовые состояния двухсвязного сверхпроводника с пленочными мостиками - Кревсун, А.В.; Гнездилова, Л.В.; Коверя, В.П.; Бондаренко, С.И. (Физика низких температур, 2013)
Измерено распределение транспортного тока в ветвях двухсвязного сверхпроводника в виде тонкопленочного высокоиндуктивного контура с двумя мостиками разной ширины в его ветвях. При транспортном токе, меньшем суммы критических токов мостиков, его распределение имеет особенность при достижении критического тока одного из мостиков. При фиксированном значении транспортного тока через контур, превышающем сумму критических токов мостиков, на нем возникают низкочастотные незатухающие гармонические автоколебания напряжения и синхронные с ними автоколебания тока в его ветвях. Обсуждается механизм возникновения автоколебаний. Виміряно розподіл транспортного струму в гілках двозв’язного надпровідника у вигляді тонкоплівкового контуру з двома містками різної ширини у його гілках. При транспортному струмі, який менше суми критичних струмів містків, його розподіл має особливість при досягненні критичного струму одного з містків. При фіксованому значенні транспортного струму скрізь контур, який перевищує суму критичних струмів містків, на ньому виникають низькочастотні незатухаючі гармонічні коливання напруги та синхронні з ними автоколивання струму в його гілках. Обговорюється механізм виникнення автоколивань. Transport current distribution in the branches of a doubly connected superconductor in the form of a thin film high-inductance circuit with two bridges of different width in the branches has been measured. For a transport current lower than the sum of critical currents of the bridges, its distribution is of anomalous behavior on reaching the critical current of one of the bridges. For a fixed transport current through the circuit which is higher than the sum of critical currents of the bridges there appear low frequency undamped harmonic self-oscillations of voltage and synchronous self-oscillations of current in the circuit branches. The mechanism of the onset of self-oscillations is discussed.