Effective t-J model of pairing: singlet versus triplet - Spałek, J. (Condensed Matter Physics, 2008)
The t J model is regarded as a canonical model of spin-singlet pairing induced by the kinetic exchange
interaction also responsible for an antiferromagnetic ordering in the strongly correlated narrow-band systems.
In the orbitally degenerate systems both ferromagnetic and antiferromagnetic kinetic exchange interactions
occur. I brie y review the analogy between the singlet and triplet types of pairing, as well as draw some
general conclusions about the pairing induced by these exchange interactions. The general discussion is also
illustrated with a concrete case of a two-dimensional lattice with the spin triplet pairing. Часто t–J модель розглядається як канонiчна модель спiнового синглетного спарювання, що створюється кiнематичною обмiнною взаємодiєю, яка також вiдповiдає за антиферомагнiтне впорядкування у сильно скорельованих вузькозонних системах. У орбiтально вироджених системах одночасно присутнi феромагнiтна та антиферомагнiтна кiнематичнi обмiннi взаємодiї. Робиться короткий огляд аналогiї мiж синглетним та триплетним типами спарювання, а також окреслюються деякi загальнi висновки щодо спарювання, яке створюється цими обмiнними взаємодiями. Загальний розгляд також доповнюється обговоренням випадку двовимiрної гратки зi спiновим триплетним спарюванням.