Ефективність протипухлинної аутовакцини і її вплив на імунологічні показники хворих зі злоякісними пухлинами головного мозку - Бомбін, А.В.; Караман, О.М.; Потебня, Г.П. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2008)
Проаналізовано клінічні і імунологічні результати застосування
протипухлинної аутовакцини, виготовленої за допомогою цитотоксичного
лектину В. subtilis B-7025, у комплексному лікуванні хворих зі злоякісними
пухлинами головного мозку (45 хворих). Показано, що застосування аутовакцини
підвищує показники виживаності пацієнтів протягом 24 міс спостереження, зменшує прояви дисбалансу в імунній системі (нормалізує
вміст і співвідношення Т-, В-, (CD 4+/CD 8+)-лімфоцитів, натуральних кілерних клітин), підвищує функціональну активність фагоцитуючих
клітин та концентрацію сироваткових IgA, IgM, IgG, що вказує на позитивний вплив вакцини на клітинний і гуморальний імунітет, а також на
неспецифічні протипухлинні реакції. The paper presents findings showing clinical
and immunological impact of an anti-tumor autovaccine
produced with the help of cytotoxic lectin from В. subtilis
B-7025 and applied as part of combined treatment
of brain malignancies (45 patients). Autovaccine is
shown to improve the 24-month survival of patients,
decrease manifestations of imbalance in the immune
system (by normalizing the contents and ratios of T-,
B-, (CD 4+/ CD 8+) lymphocytes, natural killer cells),
improve the functional activities of phagocyting cells
and serum IgA, IgM, IgG concentrations, suggesting a
positive impact on cellular and humoral immunity as
well as non-specific anti-tumor reactions.