Профілактика за допомогою вуглецевого ентеросорбенту гострої та відстроченої еметогенної токсичності хіміотерапевтичного лікування онкологічних хворих - Пономарьова, О.В.; Півнюк, В.М.; Носко, М.М.; Сахно, Л.О.; Дехтяр, Т.В.; Ніколаєв, В.Г.; Чехун, В.Ф. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2008)
Досліджено ефективність використання розробленого в ІЕПОР ім. Р.Є. Кавецького НАН України вуглецевого сорбенту при хіміотерапії хворих з метою зменшення ендогенної інтоксикації. У дослідженні взяв участь 71 пацієнт. Хворі отримували хіміотерапію за високоеметогенними режимами. Показано, що застосування ентеросорбенту зменшує еметогенні ефекти, а також стабілізує показники крові та основні біохімічні маркери гепатотоксичності та нефротоксичності. The application of coal enterosorbent during chemotherapy treatment for decreasing of endogenous intoxication was explored. 71 patients participated. Patients received emethogenic chemotherapy. The application of enterosorbent reduced nausea and vomiting, decreased hematological toxicity and biochemical markers of hepatotoxicity and nephrotoxicity.