Коэрцитивные свойства многослойной пленки Gd/Si/Co с точкой компенсации - Меренков, Д.Н.; Гнатченко, С.Л.; Чижик, А.Б.; Шахаева, Ю.А.; Baran, M.; Szymczak, R.; Васьковский, В.О.; Свалов, А.В. (Физика низких температур, 2004)
Определена температурная зависимость поля коэрцитивности Hc многослойной пленки
[Gd75Å/Si5Å/Co30Å/Si5Å]₂₀ с ферримагнитным упорядочением магнитных моментов слоев кобальта
и гадолиния. Максимальное значение Hc наблюдается при температуре около 118 К, соответствующей
точке компенсации пленки. Установлено, что на всем исследуемом температурном
интервале изменение поля коэрцитивности вызвано изменением спонтанной намагниченности The temperature dependence of coercive field Hc
of the multilayered [Gd75Å/Si5Å/Co30Å/Si5Å]₂₀
film with a ferrimagnetic ordering of the magnetic moments
of cobalt and gadolinium layers has been determined.
The maximal value of Hc was observed at a
temperature about the compensation point of 118
K. A strong correlation between the changes in coercive
field and spontaneous magnetization in the
studying temperature range is established. Визначено температурну залежність поля коерцитивності Hc багатошарової плівки
[Gd75Å/Si5Å/Co30Å/Si5Å]₂₀ з феримагнітним упорядкуванням магнітних моментів шарів кобальту
і гадолінію. Максимальне значення Hc спостерігається при температурі близько 118 К,
що відповідає точці компенсації плівки. Установлено, що на всьому дослідженому температурному
інтервалі зміна поля коерцитивності викликана зміною спонтанної намагніченості.