Температурные зависимости проводимости, термоэдс и теплоемкости TlCoS₂ - Керимова, Э.М.; Мустафаева, С.Н.; Алджанов, М.А.; Джаббарлы, А.И. (Физика низких температур, 2004)
В широкой области температур (77–400 К) исследованы температурные зависимости проводимости и термоэдс TlCoS₂. Установлено, что TlCoS₂ в интервале температур 77–225 К характеризуется р-типом проводимости, а при 225 К происходит инверсия знака термоэдс. Измерена также теплоемкость ферромагнитного соединения TlCoS₂ в интервале температур 55–300 К. Показано, что поведение магнитной части теплоемкости TlCoS₂ характерно для квазинизкоразмерных магнетиков. Экспериментальные данные по температурной зависимости теплоемкости использованы для вычисления термодинамических параметров TlCoS₂: изменения энтропии и энтальпии. У широкій області температур (77–400 К) досліджено температурні залежності провідності та термоерс TlCoS₂. Встановлено, що TlCoS₂ у інтервалі температур 77–225 К характеризу ється p-типом провідності, а при 225 К відбувається інверсія знака термоерс. Виміряно також теплоємність феромагнітної сполуки TlCoS₂ у інтервалі температур 55–300 К. Показано, що поведінка магнітної частини теплоємності TlCoS₂ характерна для квазінизьковимірних магнетик ів. Експериментальні дані по температурній залежності теплоємності використовані для обчислення термодинамічних параметрів TlCoS₂: зміни ентропії та ентальпії. The temperature dependences of conductivity and thermo-e.m.f. of TlCoS₂ have been investigated in a wide temperature range (77–400 K). It is found that TlCoS₂ is characterized by a p-type of conductivity in the 77–225 K temperature interval and at 225 K the inversion of thermo- e.m.f. sign takes place. Besides, the heat capacity of ferromagnetic compound TlCoS₂ was investigated in a temperature interval 55–300 K. It is shown that the behavior of the magnetic part of the capacity of TlCoS₂ is typical of quasi- low-dimensional magnets. The experimental data on temperature dependence of heat capacity were used to calculate the thermodynamic parameters of TlCoS₂ — entropy and enthalpy changes.