Ноосферні міркування щодо деяких шляхів відтворення біорізноманіття - Шапар, А.Г. (Інститут проблем природокористування та екології НАН України, 2008)
Доведено, що використання порушених гірничими роботами земель в якості елементів
екомережі найбільш доцільно як з екологічної та геотехнологічної, так і з економічної та
соціальної точок зору. Доказано, что использование нарушенных горными работами земель в качестве элементов экосети наиболее целесообразно как с экологической и геотехнологической, так и с экономической и социальной точек зрения. The use of the lands (broken by mining works) as elements of an ecological network is most expedient from both ecologicalgeotechnological and economicsocial points of view is
proved.