Частоты магнитного резонанса ферромагнетика с частично замороженным орбитальным моментом - Бутрим, В.И. (Физика низких температур, 2014)
Рассмотрена динамика углового момента ферромагнетика при последовательном учете кристаллического поля и спин-орбитального взаимодействия. Спектр магнитных колебаний такого магнетика включает три ветви колебаний различного типа. Среди них есть ветвь продольных колебаний длины орбитального момента и две поперечные ветви, отвечающие связанным колебаниям компонент спина и орбитального момента. Розглянуто динаміку кутового моменту феромагнетика при послідовному обліку кристалічного поля і спін-орбітальної взаємодії. Спектр магнітних коливань такого магнетика включає три гілки коливань різного типу. Серед них є гілка подовжніх коливань довжини орбітального моменту і дві поперечні гілки, що відповідають зв'язаним коливанням компонент спіна і орбітального моменту The dynamics of angular momentum of a ferromagnet, taking into account both spin and orbital angular momentum is discussed with taking info account the crystalline field and spin-orbit interaction. The spectrum of magnetic oscillations of the magnet consists of three branches of oscillations of various types, among which are one branch of longitudinal oscillations of orbital angular momentum length and two transverse branches, corresponding to coupled oscillations of transverse components of spin and orbital angular momentum