К созданию стратегии устойчивого развития Крыма - Ивченко, В.А. (Навчально-науковий комплекс "Інститут прикладного системного аналізу" НТУУ "КПІ" МОН та НАН України, 2008)
Выполнен качественный анализ полуострова Крым как сложной системы, включающей взаимосвязанные элементы разной природы. Сформулированы главные цели и разработана концепция построения конкурентной стратеги устойчивого развития региона. Обосновано применение методологии технологического предвидения и SWOT анализа для построения этой стратегии. По методике М. Портера выделены конкурентоспособные кластеры для Крыма и проведен их анализ с целью последующей организации комплекса работ по технологическому предвидению. Виконано якісний аналіз півострову Крим як складної системи із взаємопов’язаними елементами різної природи. Сформульовано головні цілі та розроблено концепцію побудови конкурентної стратегії сталого розвитку регіону. Обгрунтовано застосування методології технологічного передбачення та SWOT аналізу для побудови цієї стратегії. За методикою М. Портера виділено конкурентоспроможні кластери для Криму та проведено їх аналіз з метою подальшої організації комплексу робіт із технологічного передбачення. The qualitative analysis of the Crimea region as a complicated system which includes interdependent units of different nature has been fulfilled. The main purposes and the concept of the competitive sustainable development strategy for the Crimea are developed. The application of the technology forеsight methodology together with the SWOT analysis is proposed for construction of this strategy. By using Porter’s method, the competitive clusters of the Crimea are selected and analyzed in order to continue the complex of works on technological forecast.