Принципи створення автоматизованої системи експертної оцінки тарифів на послуги водопостачання та водовідведення - Анпілогов, П.І.; Михайленко, В.М. (Навчально-науковий комплекс "Інститут прикладного системного аналізу" НТУУ "КПІ" МОН та НАН України, 2008)
Розглянуто проблему оперативного формування тарифу на послуги з водопостачання та водовідведення. Для її вирішення пропонується розробити і застосувати автоматизовану систему експертної оцінки тарифів. Основою реалізації такої системи є технічні засоби контролю і управління базовими параметрами технологічного процесу. Визначення цих параметрів — необхідна умова формування об’єктивних значень витратної складової тарифу. Рассмотрена проблема оперативного формирования тарифа на услуги по поставке и отводу воды. Для ее решения предлагается разработать и внедрить автоматизированную систему экспертной оценки тарифов. Основа реализации такой системы — технические средства контроля и управления базовыми параметрами технологического процесса. Определение этих параметров является необходимым условием формирования объективных значений затратной составляющей тарифа. The efficient formation of tariff services on water delivery and drainage is considered. The creation and introduction of the automated tariff estimation for this problem solution are offered. Special technical means for control and measurement of basic technological parameters are required for the system to be realized. Definition of these parameters is a necessary condition for formation of the objective values of the tariff cost component.