Нанотехнології в онкології: від теорії до молекулярної візуалізації та керованої терапії - Чехун, В.Ф. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2008)
У статті узагальнені результати досліджень відносно застосування нанотехнологій у лікуванні хворих зі злоякісними пухлинами. Препарати,
які отримують за допомогою нанотехнологій, можуть вирішити багато
проблем, з якими стикаються традиційні методи лікування (хіміотерапія,
хірургічне втручання, опромінення). Молекули із заздалегідь заданими властивостями мають вищу ефективність та нижчу токсичність порівняно зі звичайними аналогами. Завдяки можливості ранньої діагностики, специфічної
доставки лікарських засобів у пухлини в достатній для терапевтичного ефекту їх концентрації, можливості моніторингу лікування, створюються умови для досягнення його вищої ефективності. The paper reviews results of studies applying
nanotechnologies as a means to treat malignancies.
Nanotechnology-based drugs can resolve many
problems of traditional therapies (chemotherapy,
surgery, radiation). Molecules with pre-determined
characteristics are more efficient and less toxic
compared to their traditional analogues. Early
diagnosis, specific delivery of drugs to the tumor site
in a sufficient concentration for therapeutic effect, as
well as tumor imaging help improve the efficacy of
cancer treatment.