ИК спектроскопия низкочастотного фононного спектра монокристалла TbFe₃(BO₃)₄ - Курносов, В.С.; Цапенко, В.В.; Безматерных, Л.Н.; Гудим, И.А. (Физика низких температур, 2014)
Исследованы спектры ИК отражения кристалла TbFe₃(BO₃)₄. Определены частоты решеточных полярных фононов в высокотемпературной R32 и низкотемпературной P3₁21 фазах. В высокотемпературной фазе найдены все 8A₂⊕11E-мод, для девяти из них дано соотнесение с линиями спектра поглощения.
В низкотемпературной фазе из 20A₂⊕35E-мод, допустимых симметрией кристаллической решетки, обнаружено 20A₂⊕25E-мод. Досліджено спектри ІЧ відбиття кристала TbFe₃(BO₃)₄. Визначено частоти граткових полярних фононів у високотемпературній R32 та низькотемпературній P3₁21 фазах. У високотемпературній фазі знайдено усі 8A₂⊕11E-моди, для дев'яти з них дано співвідношення з лініями спектра поглинання. У низькотемпературній фазі з 20A₂⊕35E-мод, що дозволяються симетрією кристалічної гратки, виявлено 20A₂⊕25E-мод. The IR reflectance spectra of TbFe₃(BO₃)₄ crystal have been investigated. The frequencies of polar lattice phonons are determined in the high-temperature R32 and low-temperature P3₁21 phases. All 8A₂⊕11E modes are found in the high-temperature phase, 9 of them being correlated with the absorption spectrum lines. 20A₂⊕25E of the 20A₂⊕35E ones are allowed by the symmetry of the crystal lattice have been revealed.