Ferromagnetic ordering in a generalized Hubbard model - Didukh, L.; Kramar, O.; Skorenkyy, Yu. (Condensed Matter Physics, 2001)
The present paper considers ferromagnetic ordering in the Hubbard model
generalized by taking into account the inter-atomic exchange interaction
and the correlated hopping in a partially filled narrow band. Expressions
for the magnetization and for the Curie temperature as functions of
model parameters and band filling are obtained in the case of weak intraatomic
Coulomb interaction. The condition of ferromagnetic state realization
is found. The results obtained indicate the important role of correlated
hopping. В роботі розглядається можливість реалізації феромагнітного впорядкування в узагальненій моделі Габбарда з корельованим переносом. Обгрунтована необхідність врахування міжатомної обмінної
взаємодії електронів, що є важливим фактором при розгляді феромагнетизму у вузькозонних матеріалах. У випадку слабкої внутрішньоатомної взаємодії знайдено умови реалізації феромагнітного впорядкування, отримано вирази для намагніченості, температури Кюрі, залежні від параметрів системи. Вказано на важливу роль
корельованого переносу, який суттєвим чином модифікує умови виникнення феромагнітного впорядкування.