Гістохімічні особливості екстрацелюлярного матриксу пухлин та вміст гомоцистеїну у плазмі крові хворих на рак молочної залози - Бородай, Н.В.; Дацюк, І.О.; Топчій, В.Б.; Чехун, В.Ф. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2009)
У оперативно видалених молочних залозах 62 пацієнток, хворих на фіброаденоматоз (ФАМ), фіброаденому (ФА) та рак молочної залози (РМЗ) проведено гістохімічний аналіз компонентів екстрацелюлярного
мат риксу та аналіз змін окремих його компонентів при різних рівнях вмісту
гомоцистеїну в плазмі крові цих хворих. Показано, що в ФАМ та ФА знаходяться різні типи глікозаміногліканів, а в злоякісних пухлинах переважають
хондроітинсульфати А та С або сульфомуцини. Встановлена гетерогенність
стромальних елементів у залежності від переважання десмолітичних або десмопластичних процесів. Встановлено кореляційний зв’язок між експресією колагена IV типа, еластолізисом та рівнем гомоцистеїну в плазмі крові. The extracellular matrix (ECM) in the
samples of fibroadenoma (FA), fibroadenomatosis
(FAM) and breast cancer (BC) resected in 62 patients
were analysed histochemically. The blood content of
homocysteine in these patients was assayed. The various
types of glycosoaminoglicans in FA and FAM were
demonstrated while the chondroitinesulphate A and C or
sulphomucynes prevail in BC. The qualitative changes
of collagen fibrils or their destruction and lysis in BC
were observed. The correlation between collagen IV
expression and elastolysis and homocysteine content in
blood plasma was demonstrated.