Рівень гіпоксії у тканині раку шлунка та перебіг захворювання - Бубновська, Л.М.; Ковельська, А.В.; Болдескул, І.Є.; Осинський, Д.С.; Меренцев, С.П.; Гончарук, І.В.; Олійниченко, Г.П.; Осинський, С.П. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2009)
У роботі вперше проведений порівняльний аналіз рівня гіпоксії тканини злоякісних пухлин шлунка та шийки матки людини, визначеного за допомогою 31Р ядерної магнітної резонансної спектроскопії та імуногістохімічного методу з використанням моноклональних антитіл, а саме ендогенного маркеру гіпо ксії — СА-9. Виявлено, що рак шлунка людини є помірно-гіпоксичною пухлиною. Встановлені особливості оксигенації пухлин та її зв’язок із клінічними показниками процесу. За рівнем гіпоксії виділені 3 групи пухлин шлунка: значення PME/Pi пухлини < 1,0; 1,0 < PME/Pi < 2,0 і PME/Pi > 2,0. Такий розподіл має як прогностичне значення (p < 0,05), так і може слугувати за додатковий критерій вибору методу лікування. Отримані дані підтвердили правомірність використання метаболічного співвідношення PME/Pi як надійного показника рівня гіпоксії тканини. Comparative analysis of tissue hypoxia level in human gastric cancer with such in human cervical cancer has been provided by means of 31Р NMR spectroscopy and immunohistochemistry using monoclonal antibody namely endogenous hypoxia marker CA 9. It was revealed that gastric cancer is the tumor with moderate level of hypoxia. It was determined the peculiarities of tumor oxygenation and its link with clinical characteristics. According to tumor hypoxia level it has been revealed three groups of gastric neoplasia: metabolic ratio PME/Pi < 1,0; 1,0 < PME/Pi < 2,0 and PME/Pi > 2,0 that has not only prognostic significance (p < 0,05), but may be as additional criterion for choice of treatment methods. It was confirmed that 31P metabolic ratio PME/Pi may be used as reliable parameter for assessment of tissue hypoxia.