Вплив насичуваності споживачів на умови досягнення рівноваги в економічній системі - Махорт, А.П. (Навчально-науковий комплекс "Інститут прикладного системного аналізу" НТУУ "КПІ" МОН та НАН України, 2008)
Досліджено відкриту економічну систему за наявності монополістів. Формалізовано опис економічної системи за допомогою моделі економіки з постійними інтересами споживачів з оподаткуванням. Враховано складову постійних витрат у технологіях виробництва товарів. Розглянуто наявність споживчої насичуваності у певних суб’єктів економічної системи. Запропоновано оптимальний розв’язок задачі про рівновагу в економічній системі для такої математичної моделі. Визначено стратегію оподаткування, яка забезпечуватиме реалізацію оптимального стану рівноваги в економічній системі. Исследована открытая экономическая система, в которой присутствуют монополисты. Формализовано описание экономической системы на основе модели экономики с постоянными интересами потребителей при наличии налогообложения.Учтена составляющая постоянных затрат в технологиях производства товаров. Рассмотрено наличие потребительской насыщаемости у определенных субъектов экономической системы. Предложено оптимальное решение задачи о равновесии в экономической системе для данной математической модели. Определена стратегия налогообложения, обеспечивающая реализацию оптимального состояния равновесия в экономической системе. An open economic system containing monopolies is investigated. A model of an economy with regular interests of consumers and taxation system is developed. The component of constant expenses in commodities production technologies is taken into account. The presence of consumption saturation of certain economy subjects is considered. An optimal solution of the equilibrium economy problem is presented on the basis of the mathematic model developed. A taxation strategy providing the optimal equilibrium state of economy is determined.