Низкотемпературный спектр ЭПР в порошковом образце Cu(C₁₀H₈N₂)(H₂O)₂SO₄ - Кравчина, О.В.; Каплиенко, А.И.; Kajnakova, M. (Физика низких температур, 2004)
В интервале температур 2–30 К исследован спектр порошкового образца металлоорганического
комплекса Cu(C₁₀H₈N₂)(H₂O) ₂SO₄. Установлено, что основным орбитальным уровнем
иона Cu²⁺ в этом соединении является дублет Крамерса | x² - y² >. Получены температурные
зависимости компонент эффективного g-фактора и ширины резонансной линии ∆H индивидуальных
частиц порошка. Обнаружено низкотемпературное уширение резонансной линии,
обусловленное установлением ближнего магнитного порядка в системе. Оценена величина обменного
взаимодействия в магнитной подсистеме. У iнтервалі температур 2–30 К досліджено спектр порошкового зразка металоорганічного
комплексуCu(C₁₀H₈N₂)(H₂O) ₂SO₄. Встановлено, що основним орбітальним рівнем іона Cu²⁺ в
цій сполуці є дублет Крамерса | x² - y² >. Одержано температурні залежності компонент ефективного
g-фактора та ширини резонансної лінії ∆H індивідуальних часток порошку. Виявлено
низькотемпературне розширення резонансної лінії, що обумовлено встановленням ближнього
магнітного порядку в системі. Оцінено величину обмінної взаємодії у магнітній підсистемі. The spectrum of a powder metal-organic complex
Cu(C₁₀H₈N₂)(H₂O) ₂SO₄ has been investigated
in the temperature range 2–30 Ê. It is
found that the Kramers doublet | x² - y² > is the
orbital ground state of the ion Cu²⁺ in this compound.
The temperature dependences of the effective
g-factor components and the resonance
linewidth ∆H of individual powder particles are
determined. The low-temperature broadening of
the resonance line was observed, which is connected
with short-range magnetic order. The
exchange interaction in the magnetic subsystem
was estimated.