Одномерные и квазиодномерные электронные системы в наноканалах - Зуева, Т.И.; Ковдря, Ю.З.; Соколов, С.С. (Физика низких температур, 2006)
Исследован энергетический спектр электронов, локализованных в цилиндрических наноканалах, покрытых толстым слоем твердого водорода или неона. Определен потенциал взаимодействия электрона с окружающим веществом. Разработан алгоритм решения волнового уравнения,
включающий аналитические и численные расчеты. Исследована зависимость энергии электрона
от радиуса канала и определены волновые функции электрона. Рассмотрено влияние гелиевой
пленки на энергетические состояния электрона. Показано, что при радиусах каналов порядка
50 А локализация электрона внутри канала энергетически выгодна. Досліджено енергетичний спектр електронів, локалізованих в циліндричних наноканалах,
покритих товстим шаром твердого водню або неону. Визначено потенціал взаємодії електрона з
навколишньою речовиною. Розроблено алгоритм рішення хвильового рівняння, що включає
аналітичні та чисельні розрахунки. Досліджено залежність енергії електрона від радіуса каналу та визначено хвильові функції електрона. Розглянуто вплив гелієвої плівки на енергетичні
стани електронів. Показано, що при радіусах каналів порядку 50 А локалізація електрона усередині каналу є енергетично вигідною. The energy spectrum of electrons localized in
cylindrical nanochannels with the walls covered
with a thick layer of solid hydrogen or neon is
studied theoretically. The potential of electron
interaction with surrounding medium is estimated.
An algorithm is developed to solve the
wave equation, including both analytical and
numerical calculations. The dependence of electron
energy on channel radius is investigated and
electron wave functions are defined. The influence
of helium layer on energy states is considered.
It is shown that for a channel radius more
than 50 A the electron localization inside the
channel is energetically preferable.