Водородносвязанные комплексы 2-аминопиримидин–парабензохинон в аргоновой матрице - Плохотниченко, А.М.; Степаньян, С.Г.; Адамович, Л.; Карачевцев, В.А. (Физика низких температур, 2006)
Методом ИК спектроскопии исследованы Н-связанные комплексы 2-аминопиримидина
(NH₂Py) с парабензохиноном (Qu) в низкотемпературной аргоновой матрице. В спектральном
диапазоне 400–3600 см⁻¹ получены ИК спектры поглощения этих соединений в разной концентрационной пропорции при температуре 11 К. Определены молярные интегральные коэффициенты поглощения в полосах валентных колебаний свободной и Н-связанной NH₂ группы. Выполнены квантово-механические расчеты ИК спектров молекул NH₂Py, Qu и их димеров.
Cравнение экспериментальных и расчетных данных позволило сделать вывод, что димеры
NH₂Py–Qu в аргоновой матрице имеют плоскую структуру с двумя слабыми водородными связями NH…O и CH…N. Методом ІЧ спектроскопії досліджено Н-зв’язані комплекси 2-амінопіримідину (NH₂Py) з
парабензохіноном (Qu) у низькотемпературній аргоновій матриці. У спектральному діапазоні
400–3600 см⁻¹1 отримано ІЧ спектри поглинання цих сполук у різній концентраційній пропорції
при температурі 11 К. Визначено молярні інтегральні коефіцієнти поглинання в смугах валентних коливань вільної та Н-зв’язаної NH₂ групи. Виконано квантово-механічні розрахунки ІЧ
спектрів молекул NH₂Py, Qu і їх димерів. Порівняння експериментальних та розрахункових
даних дозволило зробити висновок, що димери NH₂P–Qu в аргоновій матриці мають плоску
структуру із двома слабкими водневими зв’язками NH…O і CH…N. The IR spectroscopy method was used to
study H-bonded complexes of 2-aminopyrimidine
NH₂Py with parabenzoquinon Qu in a low-temperature
argon matrix. The IR absorption spectra
of these compounds were obtained in the spectral
range 400–3600 см⁻¹ at various concentration
ratios at T = 11 K. The molar integral absorption
coefficients in the bands of stretching vibrations
of the free and H-bonded NH₂ groups were
determined. The quantum-mechanical calculations
of the IR spectra of the NH₂Py and Qu
molecules and their dimers were performed.
Comparison of the experimental and calculated
data suggests that the NH₂Py–Qu dimers in the
argon matrix have a planar structure with two
weak hydrogen bonds NH…O and CH…N.