Relaxation dynamics of disordered Ising-like models - Levitskii, R.R.; Sokolovskii, R.O. (Condensed Matter Physics, 1999)
Two-site cluster approximation to Glauber's master equation is developed for lattice spin systems with substitutional chaos. Dynamic pair correlation functions of disordered Ising and Mitsui models are calculated. The agreement between the theory and the results of dielectric measurements in ferroelectric crystals Cs(H₁₋x Dx)₂PO₄ Rs₁₋x dRsx is remarkably good. Розглядається невпорядкована модель сегнетоелектриків типу порядок–безпорядок з асиметричним двомінімумним потенціалом. Для випадків рівноважного і нерівноважного безладу розраховані термодинамічні і динамічні характеристики моделі в наближенні двочастинкового кластера за короткосяжною взаємодією з врахуванням далекодії у наближенні молекулярного поля. Модель забезпечує хороший кількісний опис результатів діелектричних вимірювань у кристалах сегнетової солі, гідросульфату рубідію та їх дейтерованих аналогах.