The effect of isovalent substitutions and dopants of 3d-metals on the properties of ferroelectricssemiconductors - V'yunov, O.I.; Kovalenko, L.L.; Belous, A.G. (Condensed Matter Physics, 2003)
Electrophysical properties and microstructure of PTCR ceramics of the system
(Ba,Ca,Sr,Y)TiO3 + y%Mn have been investigated. It has been shown
that manganese ions increase the potential barrier at grain boundaries and
form a high-resistance outer layer in (Ba,Ca,Sr,Y)TiO₃ ceramics. The resistance
of grains, outer layers and grain boundaries, the values of temperature
coefficient of resistance as well as the varistor effect as a function of
manganese content of PTCR materials have been investigated. Метою даної роботи було вивчення впливу йонів мангану на властивості областей ПТКО кераміки на основі (Ba,Ca,Sr,Y)TiO₃, що відрізняються за електричними властивостями. Було знайдено, що ріст
вмісту мангану в кераміці на основі титанату барію збільшує опір
границь і зовнішніх шарів зерен, але практично не змiнює опору
зерен; при цьому потенціальний бар’єр на границях зерен зростає. Проведені дослідження ПТКО кераміки на основі титанату барію
в широкому частотному і температурному інтервалах дозволяють
стверджувати, що йони мангану знаходяться переважно на границях зерен і слабо впливають на опір зерен. Такий розподіл домішки
мангану суттєво покращує властивості ПТКО матеріалів.