Поширення захворювань серед сільського населення Переяславського полку в другій половині ХVІІІ ст. - Замура, О. (Краєзнавство, 2012)
У статті з’ясовано статево-вікову структуру населення двох сіл Переяславського полку в 1760-х рр.
Обчислено частку хворих та скалічених від загальної кількості представників кожної статево-вікової
групи. Визначено можливі причини поширеності тих видів захворювань, які найчастіше уражали мешканців полкових сіл В статье рассмотрена возрастно-половая структура населения двух сел Переяславского полка в 1760-х
гг. Подсчитана доля больных и увечных в каждой половозрастной группе. Определены возможные причины
распространенности тех видов заболеваний, которые чаще всего поражали жителей полковых сел. In this article age-sex structures of population in two villages of Pereiyaslav regiment are considered.
Proportions of sick and maimed people are calculated for each sex and age group. The possible reasons for the
prevalence of the most widespread diseases are determined.