Микроконтактный спектр электрон-фононного взаимодействия в ртути - Хоткевич, А.В.; Хоткевич, В.В.; Морлок, С.В.; Конопацкий, Б.Л. (Физика низких температур, 2007)
Предложен метод создания микроконтактов из ртути для исследований в области микроконтактной спектроскопии. В данном методе при низкой температуре микроконтакты создаются между покрытыми ртутью металлическими электродами-подложками. Покрытия созданы экспонированием электродов в ртути при комнатной температуре. Экспериментально изучена нелинейная часть сопротивления контактов в нормальном состоянии с последующим восстановлением микроконтактной функции электрон-фононного взаимодействия. Результаты эксперимента находятся в хорошем согласии с известными данными по туннельному эффекту в сверхпроводниках. В частности, хорошо совпадают положения основного пика функции электрон-фононного взаимодействия, максимальная частота фононов, а также численные значения средней и среднеквадратичной фононных частот. Запропоновано метод отримання мікроконтактів із ртуті для досліджень в галузі мікроконтактної спектроскопії. У цьому методі при низькій температурі мікроконтакти створюються між покритими ртуттю металевими електродами-підкладками. Покриття створено експонуванням електродів в ртуті при кімнатній температурі. Експериментально вивчено нелінійну частину опору контактів в нормальному стані з наступним відновленням мікроконтактної функції електрон-фононної взаємодії. Результати експерименту добре корелюють з відомими даними тунельного ефекту в надпровідниках. Зокрема, добре співпадає розташування основного піку функції електрон-фононної взаємодії, максимальної частоти фононів , а також чисельні значення середньої та середньоквадратичної частот фононів. The method of making the mercury-based point contacts has been developed for point-contact spectroscopic investigations. According to this method point-contacts are formed at low temperature in between the mercury-coated surfaces of the metallic substrate-electrodes. The coatings were made by exposing the electrodes to a mercury bath at room temperature. The nonlinear part of the normal-state resistance in contacts was studied experimentally, and then the point-contact spectral function of the electron– phonon interaction was reconstruction. The experimental results are in good agreement with the known data on the tunnel effect in superconductors. In particular, there is a good match with the position of the main peak of the function of the electron–phonon interaction, the maximum phonon frequency, the values of the mean phonon frequency and the meansquare phonon frequencies.